Kariteboter

Karite boter, Shea butter (Butyrospermum Parkii)

Al reeds duizenden jaren wordt Karitéboter  ingezet voor huidverzorging, vanwege zelfs zijn helende eigenschappen. Deze eigenschappen waren al bekend bij Nefretiti  in het oude Egypte. *1)

Kariteboter is een plantaardig boter dat huidvet nabootst. Het werkt wonderbaarlijk bij een droge huid en diepe rimpels en bevordert een zachte gladde en gezonde uitstraling.
Het ondersteunt daarnaast het herstel van diverse huidontstekingen zoals acne, eczeem, keratosis, pilaris, psoriasis en jeukende huid zonder de poriën te verstoppen.

Het smelt bij lichaamstemperatuur, trekt snel in de huid, gedraagt zich als een terugvetter met een hoog waterbindend vermogen *7) en beschermt zo tegen huidveroudering.
Naast de voedende en beschermende werking op de huid stimuleert het de huidregeneratie en elasticiteit. Het staat onder andere bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, werkzaamheid bij verschillende dermatosen en is geschikt voor de gevoelige en/of verzwakte huid.

De Afrikaanse Karitéboom is te vinden in de savanne van West- Afrika, zoals Benin en Ghana en kan 200 jaar oud worden, 20 meter hoog en geeft pas na 20 jaar vruchten.
sheatree
Elke boom produceert gemiddeld 15 tot 20 kg of fruit ( 3 tot 4 kg pitten) per jaar die 50% vet bevatten.
Deze boom groeit in het wild en kan tot op heden nog niet worden gecultiveerd.
Het wordt aldaar als een heilige boom beschouwd door de overvloed aan weldaad voor huid, haar, schoonheid en gezondheid.

In sommige Afrikaanse landen wordt deze boter nog steeds traditioneel gebruikt om in te koken, voor bouillon en om in te bakken.
Kariteboter wordt nog steeds traditioneel ingezet bij het genezingsproces na een besnijdenis, ontstoken neusslijmvliezen/sinus ontsteking (sinusitus) *3)  ,ter voorkoming van infecties bij het doorknippen van de navelstreng en als insectwerend middel (simulium infectie). *4)
Het wordt ook gebruikt bij medicinale zalven, massage van pijnlijke gewrichten, bescherming tegen uitdrogen van de huid *4), p8
en heeft matige UV-straling absorberende eigenschappen. *5)

Zoals eerder vermeld staat Karitéboter algemeen bekend om zijn huid conditionerende eigenschappen maar is daarnaast ook  werkzaam bij donkere vlekken, rimpels, striae, insectenbeten, zonnebrand en kleine brandwonden.
Karitéboter kan je hoofdhuid kalmeren, indien geïrriteerd door chemische producten, er wordt van gezegd dat het de haargroei bevordert, helpt ter voorkomen van het dunner worden, afbreken van haar en is een remedie tegen roos.

sheabutterDe samenstelling van Karitéboter:
een complex plantaardig vet, bestaand uit fytosterolen en vetzuren; 
oleinie zuur (40-60%), stearinezuur (20-50%), linoleenzuur (3-11%), palmitinezuur (2-9%), linolenic zuur (<1%) en arachide zuur (<1%), is rijk aan vitamine E en A.*6)

De traditionele bereidingsmethode voor de ongeraffineerde karitéboter is als volgt:
De buitenste schil wordt verwijderd, veelal met de hand (en een steen).
Vervolgens worden de noten gedroogd, gekraakt en gemalen tot een dikke pasta (handmortier). Deze pasta wordt licht verwarmd onder roeren in grote potten op houtvuur en vervolgens in grote sheatraditionalbassins overgebracht, gekneed en stapsgewijs wordt water toegevoegd aan deze brei waardoor de oliën en vetten aan de oppervlakte komen, die vervolgens worden gescheiden van het water. Vervolgens wordt het opnieuw licht verwarmd om het nog resterende water te verdampen.
De resterende boter word gedroogd en gehard op een koele plaats en kan romig ivoor wit tot goudgeel van kleur zijn. *2)
Restanten, bijproducten worden gebruikt ter bemesting van de grond, of als veevoer.

Industrieel kan een mechanische notenkraker worden gebruik en kan de boter worden geraffineerd door gebruik van chemicaliën zoals hexaan. Deze methode wordt veelal gebruikt voor reguliere (cosmetische) producten.

De kariteboter van SKINFOODS is uiteraard de traditioneelbereidde ongeraffineerde (eetbare) FAIR TRADE variant.

Deze Kariteboter kan ook eenvoudig worden verzeept, wat dan ook op traditionele wijze (met plantaardige as) nog steeds gebeurt.
Kijk in de SKINFOODS webshop naar deze Alata Semina (Zwarte) Zeep.

Bronnen:
*1) W.G. Goreja (2004). Shea Butter: The Nourishing Properties of Africa’s Best-Kept Natural Beauty. Amazing Herbs Press. p. 41.ISBN 0-9742962-5-2.
*2) Yézouma Coulibaly, Stéphane Ouédraogo and Nathalie Niculescu.“Experimental Study of Shea Butter Extraction Efficiency Using A Centrifugal Process” (PDF). Asian Research Publishing Network.
*3) Tella, A, Br (1979). “Preliminary studies on nasal decongestant activity from the seed of the shea butter tree, Butyrospermum parkii”.J Clin Pharmacol 7 (5): 495–497. doi:10.1111/j.1365-2125.1979.tb00992.x
*4)  
Goreja, W. G. (2004). “Chapter 2”. Shea Butter: The Nourishing Properties of Africa’s Best-Kept Natural Beauty Secret. TNC International. p. 5. ISBN 9780974296258.

*5) E. T. Masters, J. A. Yidana and P. N. Lovett. “Reinforcing sound management through trade: shea tree products in Africa”
*6) Davrieux, F., Allal, F., Piombo, G., Kelly, B., Okulo, J. B., Thiam, M., Diallo, O. B. & Bouvet, J.-M. (2010). “Near Infrared Spectroscopy for High-Throughput Characterization of Shea Tree (Vitellaria paradoxa) Nut Fat Profiles. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58, 7811-7819
*7) Hemat, R. A. S. (2003). Principles of Orthomolecularism. Urotext. p. 160. ISBN 9781903737057
http://www.olvea.com/vegetable-oils/26!Shea_butter_-_Pressed_and_Refined-EN.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Shea_butter

© SKINFOODS ™