Droge huid

Zodra de zomer plaats maakt voor de winter en de herfst eraan komt, wordt het weer kouder, neemt de wind toe en kan de huid droger worden.

Een droge huid kan trekkerig of kriebelig aanvoelen, kloofjes veroorzaken en is vatbaarder voor allergenen, bacteriën, irritatie en  huidproblemen. Daarnaast vinden veel mensen een wit uitgeslagen schubbige huid niet echt een fraai gezicht. En volgens de meeste huidexperts draagt de droge huid eveneens bij aan vroegtijdige rimpelvorming.
dry skin
Wat gebeurt er eigenlijk wanneer onze huid uitdroogt?
Het is de hoeveelheid ‘water’ die zich bevindt in de buitenste lagen van de huid die het verschil maakt tussen een normale en een droge huid.
De meest buitenste laag van onze huid, genaamd het stratum corneum, bestaat uit dode cellen die normaal gesproken aaneen zijn ‘geplakt’ om een beschermende laag te vormen over de levende onderliggende cellaag (epidermis).download
Normaal gesproken heeft deze huidlaag hetzelfde oppervlak als de laag eronder. Echter, wanneer de hoeveelheid gebonden water laag is, is onze huid uitgedroogd en krimpt deze in volume en oppervlakte ten opzichte van de laag eronder en vormt zo de gekrakeleerde schubbige droge bovenlaag, omschreven als ‘een droge huid’.

Onze huid produceert zelf onder andere natuurlijke oliën en huidvet om het water in te sluiten en vast te houden. Vele invloeden spelen een rol bij het al dan niet vochtvasthoudend vermogen van de huid.

Van de eczeemhuid is bekend dat deze van  zichzelf droog is , maar de huid kan door omstandigheden, bij ieder mens, droger worden.
Oorzaken kunnen verder zijn, droge lucht in de winter, de wind, bepaalde medicijnen (diuretica/plasmiddelen) of andere aandoeningen (verminderd actieve schildklier) en het ouder worden.
Het stratum corneum verliest altijd wel water door verdamping en omgevingsinvloeden, het verwijderen van de natuurlijke vetlaag, het nemen van te  hete baden of veelvuldig baden of douchen. Ook  het gebruik van chemische zeep verhoogt de verdamping waardoor het uitdrogend effect op de huid vergroot.

We kunnen een aantal dingen doen ter preventie van vochtverlies of aanvulling van vocht, naast voldoende water drinken, baden in lauwwarm water in de plaats van heet water en gebruik maken van een zachte (bijvoorbeeld Konjac) spons.
Gebruik  natuurzuivere voedende huidproducten, meteen na het baden ( aanbrengen op de nog vochtige huid) die de natuurlijke oliën aanvullen, de huid helpen te herstellen en haar vochtgehalte te behouden zonder deze af te sluiten.

Bronnen:
http://www.personal.psu.edu/afr3/blogs/SIOW/2011/10/the-science-behind-dry-skin-1.html
http://indianapublicmedia.org/amomentofscience/dry-skin/

© SKINFOODS ™